De tong is het krachtigste deel van het menselijk lichaam. Het is ook een gevaarlijk wapen. Een zwaard kan het lichaam snijden, maar een tong kan de ziel verwonden. De tong heeft meer kracht om haat op te wekken en oorlogen te beginnen dan enig ander wapen. Daarom wordt er gezegd: “Dood en leven zijn in de macht van de tong.” (Spr. 18:21)

Onze woorden hebben de macht om te vernederen, te kwetsen, en te verwonden, veel meer dan fysieke messen of wapens. Fysieke wonden kunnen genezen, maar woorden kunnen blijvende schade aan de ziel toebrengen. Aan de andere kant kunnen woorden ook worden gebruikt om anderen aan te moedigen, te troosten, op te bouwen en hoop te geven.

In de oudheid, toen mensen zeiden: “Ik geef je mijn woord”, had dat een echte betekenis. Beloften waren als verbonden, ze hadden echt gewicht. Dat wat er werd gesproken, weerspiegelde wat er in het hart was. Onze spraak is als een venster naar het hart. “Uit de overvloed van het hart spreekt zijn mond.” (Luk. 6:45). God neemt onze woorden serieus, en dat moeten wij dus ook doen.

“Wie zijn mond en zijn tong bewaart, bewaart zichzelf voor benauwdheden.” (Spr. 21:23). Wie zijn tong in bedwang kan houden, vermijdt veel problemen. Wie dat niet kan, haalt ze juist over zich heen. Koning David begreep dit principe. Hij was soms te snel met spreken en vroeg God om zijn mond te bewaken. “HEERE, zet een wacht voor mijn mond, behoed de deur van mijn lippen.” (Ps. 141:3)

De apostel Paulus schreef: “Laat er geen vuile taal uit uw mond komen, maar wel iets goeds, wat nuttig is tot opbouw, opdat het genade geeft aan hen die het horen.” (Efez. 4:29). Met andere woorden, wat u zegt, beïnvloedt de hoorders, dus wees voorzichtig met wat er uit uw mond komt. Filter uw gedachten en kies ervoor om alleen de woorden te gebruiken die opbouwen. Wij moeten onze mond bewaken en niet roddelen, kleineren of spotten, laat staan vloeken.

Een zware dag op het werk? Heeft je team weer verloren? Idioten op de weg? Reageer niet impulsief. Stop, haal diep adem en denk na over de gevolgen van je woorden voordat ze uit je mond komen, want zodra ze je mond verlaten, is het onmogelijk om ze ongedaan te maken. Denk aan alle keren dat je iets zei en er spijt van kreeg, maar het was te laat. Je hoeft niet op alles te reageren of over alles te discussiëren. Je hoeft niet elk argument te winnen. Sommige dingen kosten slechts enkele seconden om te zeggen, maar vijf jaar om te herstellen. Onze woorden kunnen ervoor zorgen dat anderen zich minderwaardig, onzeker en onbelangrijk voelen. Je hoeft niet altijd gelijk te hebben of het laatste woord te hebben. Vergeet niet dat de woorden die uit onze mond komen, weerspiegelen wat er in ons hart is, en bedenk dat we daar ooit verantwoording voor moeten afleggen. “Maar Ik zeg u dat de mensen van elk nutteloos woord dat zij zullen spreken, rekenschap moeten geven op de dag van het oordeel.” (Matt. 12:36)

Jakobus, broer van de Heere Jezus wijdt een heel hoofdstuk (Jak. 3) aan de gevaren die de tong teweeg kan brengen. Maar hij eindigt met het goede dat de tong kan doen: “Maar de wijsheid die van boven is, is ten eerste rein, vervolgens vreedzaam, welwillend, voor rede vatbaar, vol barmhartigheid en goede vruchten, onpartijdig en ongeveinsd. En de vrucht van de gerechtigheid wordt in vrede gezaaid voor hen die vrede stichten.

Houdt dan uw tong in toom.


Dat zij nooit schand’lijk spreek’ of smaal’;


Dat nooit bedrog of logentaal


Op uwe lippen koom’.


Betreedt het rechte spoor;


Veracht het kwaad; jaagt naar den vreê.


God ziet de vromen, en hun beê


Geeft Hij altoos gehoor.

Ps. 34:7