Via de Sionskerk in Jeruzalem kun je afdalen, tot onder het huidige straatniveau, en kom je terecht op wat in de tijd van de Heere Jezus de binnenplaats van de burcht Antonia was.
Je ziet er watertermen en op de vloer uitgekerft en ook is hier het koningsspel te zien.
Het Spel der Koningen, was een favoriet tijdverdrijf voor de Romeinse soldaten. Het omvatte onder meer het verkleden van de gevangene als koning en het bespotten en misbruiken van het slachtoffer, voorafgaand aan de executie.
Links onderin zien we de B van Basileus, Latijn voor Koning – de naam van het spel.
Daarnaast een schorpioen, het embleem van de Praetoriaanse Garde, het persoonlijke leger van de Romeinse keizer.
De cirkel in het midden vertegenwoordigt de kroon. Het heeft acht spaken erin, die in het midden met elkaar verbonden zijn.
Het spel werd gespeeld met een dobbelsteen, hier linksboven. En kwam de dobbelsteen rechtsboven, op de levenslijn met de dolk die deze lijn in het midden doorsnijdt, dan betekende dat de dood voor de gevangene.
Zo werd er met Jezus gesold. Hij kreeg een mantel om, een doornenkroon op Zijn hoofd en een rietstaf in Zijn handen. De soldaten bogen zich voor Hem en eerden Hem. Maar niet gemeend natuurlijk, allemaal uit spot.
En toch… het was ook profetisch wat zij deden, net zoals het opschrift dat boven het kruis van onze Heiland kwam te hangen, profetisch was: “Hier hangt de Koning der Joden“. In 3 talen geschreven, Hebreeuws, Grieks en Latijn, want iedereen moest het weten!
Er komt een dag dat iedereen het zàl weten. En misschien komt die dag al heel gauw.
Laten wij toch Hem de eer geven die Hem toekomt, nu al, en ons vrijwillig aan Hem overgeven, want Hij, die als het Lam geslacht is, zal de wereld als Koning regeren.